Nok til 4 brød.
Bland sammen kjerner av gresskar, linfrø, solsikke, hvete eller lignende, salt og myse av Nýr/vann/øl og la det svelle over natten.
Alt blandes med kjernene og kjøres i eltemaskin på lav hastighet i 30 min. Veies så opp i 1000g leiver og legges i en smurt brødform. Her kan man med fordel la brødene stå på kjøl i 4-5 dager. De vil smake bedre grunnet en naturlig syrningsprosess. Bruk økologisk mel om mulig.
Brødene heves i dampeskap på 38 grader i ca 1,5 time. Eller til det når kanten på formen.
Forvarm ovnen til 240 grader og sett inn brødene. Etter 5 min setter du ned varmen til 190 grader. Etter 30 minutter kan du ta brødet ut av formen og steker videre 5-7min så du får en sprøere skorpe.
Avkjøles på rist.
1000 g blandede kjerner f.eks gresskarkjerner, linfrø, solsikkekjerner, hvete eller lignende
45 g salt
1000 g Nýr myse, vann, øl eller det du måtte ønske
750 g siktet hvetemel
300 g siktet rug
300 g sammalt rug
625 g vann
250 g Nýr
50 g maltsirup
15 g fersk gjær